Nytårsaften er lige om hjørnet og med den det obligatoriske nytårsskyts. For mange er det et af årets absolutte højdepunkter. Her bliver de fleste mænd til uforbederlige drengerøve og mange drenge får smag for store brag.

Men hvad er det der fascinerer os ved fyrværkeriet og hvorfor er vi villige til at sende tusindvis af kroner op i luften for et øjebliks æstetisk nydelse?

De fyrværkeriet blev opfundet i Kina i det 700-århundrede, var det for at skræmme onde ånder væk. Men i dag er grundende noget mere jordnære.

Ifølge videnskab.dk er der flere grunde til at vi er så vilde med fyrværkeri.

For det første stimulerer fyrværkeri sanserne på en helt særlig måde. De fleste mennesker kender til at stirre op mod en mørk nattehimmel med tusindvis af stjerner. Mange store tanker er blevet født i sådan en situation. På samme måde er det med fyrværkeriet, de mange lysende farver på en kulsort baggrund appellerer meget stærkt til vores sanseapparat. Og det samme gør de høje brag.

Ud over de farverige kontraster fascineres mennesker også af symmetri. Underbevidst ser vi et symmetrisk ansigt som tegn på sundhed og en symmetrisk blomst anses som smukkere end en asymmetrisk. Disse underbevidste tanker overfører vi til mange andre ting blandt andet fyrværkeri.

Samtidig drages mennesker, og særligt mænd, mod ting der er farlige. Det er derfor at unge drenge og mænd kaster sig ud på halsbrækkende off-pister på skiferien og derfor voksne mænd ofte fristes til at køre godt til på de tyske motorveje.

På mange måder er fyrværkeri farligt. Hunde reagerer meget konkret på det ved at klynke og gemme sig nytårsaften, men vi mennesker bliver tiltrukket af det. Man kan spørge sig selv hvorfor vi gør det og en del af svaret ligger i, at vi kan lide det farlige så længe det foregår indenfor kontrollerede rammer. I psykologien sammenligner man det at fyre fyrværkeri af med at dyrke ekstremsport.

Også de mange advarsler og sikkerhedsinstrukser om fyrværkeri kan have en modsat effekt på især unge mænd. Når vi får at vide at noget er farligt at beskæftige sig med, får vi endnu mere lyst til at gøre det. Det kan nok også være forklaringen på at så mange drenge og mænd har eksperimenteret med selv at blande krudt hjemme i kælderen. Det er simpelthen spændende fordi det er forbudt!

Til sidst er fyrværkeri også statusskabende, ikke så meget blandt den yngre generation, men blandt voksne mænd kan der ofte gå konkurrence i at have det størst og flotteste fyrværkeri. Hvis batteriet er lidt bedre end naboens kan man bryste sig lidt mere næste gang man mødes. Her går konkurrencen knap så meget på mod til at fyre fyrværkeriet af, men mere på hvem der har økonomien til at betale det flotteste og dyreste.

 

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *