Er der virkelig mangel på risikovillig kapital til iværksættere i Danmark? Ovenstående kan måske synes som et provokerende spørgsmål med det åbenlyse svar: Ja, de fleste iværksættere har problemer med at skaffe finansiering til deres nystartede virksomheder.

Jeg er enig i at det er svært at skaffe penge som iværksætter (been there, done that), men skyldes det en grundlæggende mangel på investorer eller helt andre årsager?

Selvfølgelig er der ”gode ideer” som ikke får den finansiering de har brug for at komme videre, men i langt de fleste tilfælde hvor jeg møder iværksættere som er stoppet pga. manglende finansiering oplever jeg at det skyldes:

  • At ideen virkelig ikke fortjener at blive realiseret (efter min egen beskedne analyse), dvs. at det er en ide hvor det ikke virker som om at man som investor kan forvente at få en rimelig forrentning af sin investering (afkast i forhold til forventet risiko)
  • At iværksætteren er utrolig dårlig til at kommunikere værdien af ideen ud til eksterne (herunder til investorer). Investorer er som de fleste andre mennesker travle, og orker typisk ikke at bruge mange timer på at sætte sig ind i en ide som på overfladen ikke virker attraktiv.
  • At ideen i sig selv er god, men at investorerne ikke vurderer at den pågældende iværksætter har de fornødne ressourcer til at få ideen realiseret. Langt hovedparten af værdien i en opstartsvirksomhed skabes IKKE ved fødslen af den initiale idé men derimod i det arbejde som kommer efter (og som kræver det rette team at få gennemført). Uden dette team på plads er det næsten umuligt at skaffe investorer.

Kun i meget sjældne tilfælde møder jeg ”gode ideer”, som er kommunikeret tilstrækkeligt og som har et godt team bag sig, men som ikke kan få finansiering. Selvfølgelig kræver det slid at få sin finansiering på plads – der er ingen investorer som smider flere millioner kroner til din opstartsvirksomhed uden at du først har gjort dit hjemmearbejde.

Målet med denne blog er at kommunikere min viden om kapitalrejsning for iværksættere; fortælle iværksættere hvordan investorer tænker, og derved også hvad der kræves af ideen, teamet og kommunikationsmaterialet for at en investor bider på.

Min baggrund for denne rådgivning er mine egne erfaringer som serie-iværksætter, hvor jeg igennem de seneste ti år har startet 10 virksomheder. Herunder har jeg skaffet ekstern finansiering til fem af disse fra såvel private investorer, business angels og professionelle venture kapital fonde.  Efterfølgende har jeg som konsulent hjulpet en lang række andre iværksættere med at skaffe penge til deres virksomheder – i de fleste tilfælde med held.

Som led i dette arbejde har jeg selv lavet alle de fejl man overhovedet kan begå i jagten på finansiering til iværksætter-virksomheder. Fejl jeg har lært af, og som jeg derfor gerne vil videreformidle til kommende iværksættere.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *