Alle der har prøvet at stoppe med at ryge, ved at det er en svær opgave. Efter e-cigaretterne er kommet på markedet og blevet et folkeeje, er det dog ikke helt så umuligt som tidligere, at droppe tobakken og blive et sundere og gladere menneske. Når der har været en stor debat om de elektroniske cigaretter, så skyldes det i høj grad mangel på viden om de gavnlige effekter ved at bruge dem. At de ligner de gamle cigaretter og bibeholder vanens magt med at ryge, betyder ikke nødvendigvis at de er lige så farlige. Lige meget hvad, så vil de helt sikkert være et sundere valg at træffe, for dem der bare ikke kan lade helt være med at ryge. Produktet er stadig ret nyt, effekterne er endnu ikke helt kortlagte, men der kan ikke være tvivl om, at det er bedre for alle, også de passive rygere, når der skæres ned på den almindelige tobak eller den helt droppes.

Stor debat om de elektroniske cigaretter i det offentlige rum

Skal man ryge e-cigaretter udenfor? Det er et af de helt store spørgsmål i den store debat om elektroniske cigaretter. Svaret blæser i vinden. Generelt er brugerne af elektroniske cigaretter meget hensynsfulde og de kan tit sagtens nøjes med ganske få hiv, der dårligt kan genere nogen. De lugtgener man kender og foragter ved almindelig tobak, er slet ikke til stede her og så længe man kun bruger de elektroniske cigaretter begrænset, mærkes det nærmest ikke. Som med alt andet, gælder det om at tage hensyn og respektere de mennesker man omgås, så undgår man stridigheder og mange problemer. E-cigaretterne er ikke indtænkt i rygeloven og derfor er det op til de enkelte steder, at blive enige om reglerne for brugen af disse. På mange arbejdspladser har man besluttet at forbyde dem indenfor, andre er mere large og accepterer, at de bruges i kantinen, evt. i et bestemt tidsrum. På restauranter, caféer og værtshuse er man heller ikke enige. Spørg altid ved tvivl, præcis som med gammeldags tobak, det er mest høfligt og giver værten en mulighed for at tilkendegive sin mening inden i kommer på kant.

Afhængigheden giver stor debat om de elektroniske cigaretter

Rygere og ikke rygere kan tit virke som to vidt forskellige folkefærd. Midt imellem findes eksrygerne, der ofte er i stand til at betragte tobakken fra flere konstruktive vinkler. Når man dropper smøgerne og skifter til en elektronisk cigaret, så bibeholder man sin afhængighed, for nogen i en periode, for andre altid. Kritiske stemmer vil sige, at det er helt forkert, men har man selv været fanget af vanens magt, så ved man, at det nye og bedre vaner er at foretrække frem for de usunde. Det er svært at erstatte noget med intet. Der er stor debat om de elektroniske cigaretter, men flertallet, både rygere, ikke rygere og eks rygere, er virkelig glade for at de er blevet opfundet og oplever faktisk store fordele ved dem hver eneste dag.

Læs evt. mere om e-cigaretter og debatten hos Dansk e-Damper Forening. Hvis du er ryger, som godt kan tænkte dig at skifte til e-cigaretter, kan du prøve at tage et kig på den startguide hos smartsmoke.dk.

 

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.