Sikkerhed ved affyring af fyrværkeri
Jeg ved ikke, om jeg er den eneste, der har det på den måde. Men hvert år, når vi nærmer os nytår, så tænker jeg: Åh, bare vi nu kommer godt igennem aftenen og natten. Jeg nyder at overvære fyrværkeriet og være en del af den gode feststemning, det giver. Men jeg er også en smule nervøs for, om der nu sker uheld. For er uheldet først sket, så kan det være gået grueligt galt.
Min skepsis hænger nok sammen med, at jeg er gift med en mand, som elsker krudt i et omfang, jeg ikke troede var muligt. Juleaften med gaver, god mad og hygge med de nærmeste er i hans verden vand ved siden af, hvad nytårsaften kan tilbyde. Den sidste aften på året har en særlig stemning over sig. Lækker mad, festligt pynt i stuen, samvær med de allerbedste venner, og ja, så også krudtet. Der er ikke meget tid til overvejelser om det forgangne år og året, der kommer. Nej, det handler om krudtet, når vi nærmer os midnat. Og så er det, jeg går og tænker på, at det hele forhåbentlig kommer til at forløbe uden ulykker.
Bevidst om sikkerhed
Min mand er ikke en vågehals, og jeg bilder mig også ind, at han ikke gør noget dumt. Han er såmænd heller ikke påvirket af alkohol og sørger for at holde god afstand til det, han skyder af. Men selv er jeg opvokset med forældre, der arbejder inden for sundhedsvæsenet, og jeg har i min barndom gang på gang hørt om voldsomme ulykker, der har kostet børn og voksne deres vigtigste sanser – og i nogle tilfælde også livet.
Men med historierne hørte også gode råd til, hvordan man bedst gebærder sig, når der skal skydes fyrværkeri af. Mange har nok hørt de fleste af dem før, men det gør ikke noget af få dem gentaget, så de sidder på rygraden, når nytårsfesten går løs, og folk stryger ud klokken tolv med champagneglasset i den ene hånd og lighteren i den anden.
Råd om sikkerhed
Sørg først og fremmeste før – dette er især relevant for børn, der leger udenfor nytårsaften – at transportere fyrværkeriet i en pose. Lad for alt i verden være med at stoppe det i bukse- eller jakkelommerne. For tænk hvis der går i ild det – så er det mere end bare krudtet, der brænder. Tag selvfølgelig sikkerhedsbriller på, og har du helt små børn, kan det også være på sin plads at udstyre dem med et høreværn til børn.
Vær også opmærksom på, hvad du stikker dine raketter ned i. Stikker du dem ned i noget, hvor de kommer til at stå fast og dermed ikke kan flyve til vejrs, når de går af? Eller stikker du dem ned i noget, der kan vælte – enten ved et vindsus, eller en person som sparker til det – så raketten kommer til at suse hen over vejen i stedet for opad? Det gælder virkelig om i god tid at arrangere nogle positioner, hvorfra raketterne kan skydes af uden risiko. Arranger dem, så de står klar, når nytåret skydes ind, og alle er i festhumør.
Alkohol og fyrværkeri
Sidst men ikke mindst må indtaget af alkohol også nævnes. Det er en farlig cocktail sammen med krudt. Heldigvis er det ikke det udfordrende punkt hjemme hos os – det er mere den ekstreme begejstring for krudtet i sig selv.
Heldigvis synes jeg, oplysning omkring farligt fyrværkeri bliver bedre og fylder mere og mere i medierne op til nytåret. Dermed kan vi minde hinanden om at passe på og tage de rigtige sikkerhedsmæssige forbehold. Lad os alle hjælpes ad med det.