Jeg er så heldig at have en onkel, der er en meget anerkendt øjenlæge, og havde jeg ikke ham, ville jeg sandsynligvis være udsat for en ganske betydelig risiko for at miste mit syn, når jeg bliver ældre! Ja – mindre kan ikke gøre det. Sagen er, at jeg har et umanerlig højt indre tryk i mine øjne. Et normalt tryk er omkring 18-20, og mit er 30 på det ene øje og 36 på det andet.

Derfor bliver jeg tjekket af en øjenlæge hver fjerde måned – og heldigvis har jeg ikke fået nogen skader på min synsnerve.

Glaukom kaldes også for grøn stær:

Grøn Stær Operation

I dag var jeg så til kontrol igen, og nu turde han ikke vente længere med at give mig dråber, der skal reducere trykket i mine øjne. Ikke fordi der er skader – men fordi der vil opstår skader på synsnerven senere i mit liv. Og så får man et indsnævret synsfelt, der ofte betegnes kikkertsynsfelt. Til sidst bliver man blind – helt blind!

Øjenkirurgi er et alternativ

Nu skal vi teste en uge, og så skal trykket i mine øjne måles igen. Hvis det er nedbragt nok til at tilfredsstille øjenlægen, er det så behandlingen, jeg skal fortsætte med livet ud. Heldigvis er der ingen bivirkninger forbundet med øjendråberne.

Hvis det ikke er tilstrækkeligt, er der kun én vej at gå for mig og mine øjne: Øjenoperation.

Det er jeg selvfølgelig helst fri for, selvom det er er ret lille indgreb, der ikke har bivirkninger, og som udføres ambulant. Men det er alligevel ganske grænseoverskridende at skulle opereres i øjnene. Det er med laser – men alligevel.

Mit råd til dig: Hvis du har nogen i din familie, der har lidt af grøn stær, bør du få tjekket trykket i dine øjne hos en øjenlæge med det samme! Sagen er, at hvis der først sker skade på din synsnerve, er det uopretteligt.

 

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *