Når du sparer op og investerer, er det vigtigt, at du først tager stilling til, hvor meget risiko du tør tage i jagten på afkast, hvis du samtidig skal have ro i maven. I dag findes der et sæt regler med en masse spørgsmål du skal svare på, inden du kaster dig ud i investering i aktier og obligationer. De gælder i grove træk, uanset om du investerer på egen hånd, gennem et online finansieringsselskab, dit pensionsselskab eller en uvildig investeringsrådgiver – sørg dog altid for økonomisk rådgivning.

Hvad skal du bruge pengene til og hvornår?

Der er stor forskel på, om man regner med at skulle bruge pengene om tre år til at købe hus for, og pengene afgør, hvor meget hus man egentlig kan køb i forhold til at spare op til pension. I tilfældet med huskøbet ligger det næsten altid lige til højrebenet at give rådet, at du ikke bør investere i aktier og kun holde dig til sikre obligationer eller kontanter.

Med sikre obligationer forstås danske eller udenlandske statsobligationer fra lande med en stabil økonomi og gerne uden valutakursrisiko. Det kan også være danske realkreditobligationer. For begge typer obligationer gælder, at der er lille risiko for, at staten eller realkreditinstituttet ikke betaler pengene tilbage. Yderligere er det vigtigt, at løbetiden på obligationerne er få år, for så undgår du, at kurserne svinger kraftigt på obligationerne.

Er der omvendt tale om, at du skal bruge pengene, når du er pensioneret, kan du tage noget mere risiko, da det oftest indebærer en lang tidshorisont, hvor du økonomisk set kan tåle, at værdien af det du har investeret i svinger en del.

Hvad tør du tage af risiko?

Hvor meget risiko du tør tage, er i meget høj grad et personligt spørgsmål. Naturligvis spiller din tidshorisont og anden formuen ind i billedet. Altså skal du bruge pengene om få eller mange år? Og investerer du en million på pensionen og har hus og sommerhus for over fem millioner, så investeringen faktisk kun er en ”mindre” del af din økonomi?

Det er gode spørgsmål, men tænk mest over, om det giver hvepse eller sommerfugle i maven, når værdien af din formue svinger. Hvis du tror, at det giver hvepse, bør du holde dig fra at tage risiko. For så er der stor chance for, at du sælger ud af aktierne, lige efter aktiemarkederne er faldet, som vi så det under den finanskrisen i 2008-2009. Her er jeg gennem min rolle som uvildig rådgiver stødt på flere eksempler, hvor der sælges ud efter at have inkasseret store tab. Og det er enormt ærgerligt, for så får man ikke altid indhentet det tabte, hvilket fører til næste spørgsmål.

Forstår du hvor meget aktier og obligationer kan svinge i kurs?

Aktier er risikable. Ingen tvivl om det. Men de er faktisk så risikable, at en stor samling aktier fra hele verden på et år i værste fald er faldet med over 40 procent på et år, hvis ser tilbage på kurser siden 1970. Der findes også obligationer, der stort set er ligeså risikable som aktier. Både højtforrentede virksomheds- og statsobligationer kan falde 20-35 procent på et år, hvis vi ser tilbage på finanskrisen.

Så inden du siger ja til at investere eller selv gør det, bør du danne dig et indtryk af, hvor meget formuen kan falde – altså hvis du har investeret en million, kan den så falde til 700.000 eller 600.000 på et år? Eller hvor meget? Her kan økonomisk rådgivning fra Kviklån Info Danmark være ganske relevant, hvis du ønsker at få en ordentlig forklaring på, hvor meget risiko der er på forskellige investeringer.

Hvad består din formue ellers af?

Mange danskere har både hus og sommerhus eller ejerlejlighed og sommerhus. Nok er det svært at forestille sig, at huse, ejerlejligheder og sommerhuse falder flere procent på en enkelt dag ligesom aktiemarkedet. Priserne bevæger sig lidt mere som en supertanker end som en kolibri. Men det betyder også, at priserne ikke stiger så hurtigt som på aktiemarkedet, når først de er faldet kraftigt. Pointen er her, at fast ejendom ikke er uden risiko, og har du meget af det, er det en god ide også at tage det med i overblikket over din samlede formue, når du investerer.

Lad os tage et ganske realistisk eksempel, hvor en familie har en million på pensionen og et hus til tre millioner kroner. Ser man blot på pensionen, virker det ret aggressivt at have 800.000, altså 80 procent, placeret i aktier. Men ud af den samlede formue på fire millioner udgør aktierne kun 20 procent. Den slags overvejelser er ganske relevante, når du investerer. God fornøjelse!

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *